Ontspanning en Behoefte aan:


Een goede baan, veel leuke sociale bezigheden, een druk gezinsleven, mantelzorg voor mensen in de omgeving...
Er wordt telkens meer van ons verwacht. Steeds vaker ondervinden mensen een grote druk vanuit onze snelle maatschappij. Een dip, depressie, burn-out of andere lichamelijke en geestelijke klachten kunnen optreden. Vaak zijn deze klachten te herleiden naar (onbewuste) dieperliggende problemen.

JeVitaalFijnaart helpt om (weer) gezond en vitaal te zijn. JeVitaalFijnaart is een combinatie praktijk waar meerdere ondernemers actief zijn, die “gezond zijn” centraal stellen. Je vindt bij JeVitaalFijnaart verschillende expertises op één rustgevende locatie: Voorstraat 10 in Fijnaart.

Onze gasten/cliënten staan centraal. Zij hebben de regie. Niet de zorgverleners of de verzekeraar. We kijken naar mensen in hun totaliteit: hart, hoofd, lijf en ziel. We benaderen hen niet op hun ziekte. Ook klachten bekijken we anders. Er wordt gezocht naar de oorzaak van de klacht.

Daarnaast ligt de focus ook meer op het voorkomen van ziek worden.

Maandelijks organiseren we ‘gezond-verstand avonden’ voor mensen die graag op een gezonde manier leven. Tijdens deze avonden worden lezingen en prestentaties gegeven.

Deze avonden zijn vrijblijvend en iedereen mag zich hiervoor aanmelden. Check onze kalender voor komende ‘gezond-verstandavonden' en andere activiteiten die wij organiseren.


Therapeutische Tuina-massage

Is een therapeutische massage en naast de Acupunctuur, Chinese kruiden therapie en Taichi QiGong een belangrijke tak van de Traditionele Chinese Geneeswijze.

Het woord TuiNa 推拿 bestaat uit Twee delen Tui = Duw en Na = Grijp.

Er wordt gebruik gemaakt van verschillende massage- en manipulatietechnieken waarmee, door de circulatie van energie en bloed te reguleren/stimuleren, het zelf-herstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd.

Deze behandeling heeft zowel een preventieve als genezende werking.

Tuina is zeer effectief voor het behandelen van (pijn)klachten rondom de wervelkolom, gewrichten, spieren en pezen. Het versterkt en stimuleert de stofwisseling en reguleert het centrale zenuwstelsel. Het heeft hierdoor tevens een positief effect op de psychische gesteldheid bij vermoeidheid en stress.

Tuina versterkt dus uw fysieke en psychisch gezondheid!!!

Therapie / behandeling:

KLASSIEKE CHINESE GENEESWIJZE

Acupunctuur maakt nu al eeuwenlang deel uit van de klassieke Chinese geneeswijze. Die benadert alle gezondheidsproblemen vanuit een holistische hoek. Daarbij gaat men ervan uit dat alles wat met onze gezondheid te maken heeft met elkaar verbonden is. Een probleem wordt nooit los van elkaar gezien, maar staat steeds in verbinding met een ander gedeelte van ons lichaam. In de klassieke Chinese geneeswijze is men er ook van overtuigd dat lichaam en geest één geheel vormen.

VERSTORING

De westerse en de Chinese geneeswijze hanteren andere waarden bij het benaderen van een gezondheidsprobleem. De klassieke Chinese geneeswijze ziet een aandoening als een verstoring van ons algemene welzijn van onze energiebalans. De behandeling is een middel om die toestand te normaliseren. Dat wil men bereiken door alles terug in evenwicht te brengen. Zo speelt acupunctuur in op onze lichamelijke, geestelijke en emotionele ontwikkeling.

VERTROUWEN

Acupunctuur wil dus via het herstel van onze energiebalans de symptomen als gevolg van een bepaalde aandoening behandelen. Vertrouwen in deze alternatieve geneeswijze en in de aanpak van de therapeut is belangrijk, maar niet echt nodig. Geloof en vertrouwen hebben wel een positieve invloed op het genezingsproces.

Kleine naalden

In de acupunctuur maakt men gebruik van kleine naaldjes. Deze worden op welbepaalde plaatsen in onze huid geprikt. Ze werken pijnstillend en behandelen de aandoening. De ene voelt die prikjes meer dan de andere, maar pijnlijk zijn ze nooit. De naalden veroorzaken kleine ‘schokjes’. Die tonen aan dat de juiste plaats in je lichaam is gevonden.

ENERGIEBALANS HERSTELLEN

Op het ogenblik dat je energiebalans herstelt is, verdwijnen meestal je klachten. De belangstelling voor deze alternatieve geneeswijze kent nu ook bij ons steeds meer aanhangers. Ze voelen er zich geholpen mee en dat is meestal het geval bij hoofdpijn en migraine, vermoeidheid en chronische en lage rugpijn.

WERKWIJZE

Een grondig onderzoek van de vorm, de aanslag en de kleur van je tong, de kleur van je gezicht en de kracht, de kwaliteit en het ritme van je pols maakt een diagnose en het opstellen van een behandelingsplan mogelijk. Een behandeling bestaat meestal uit zes of twaalf behandelingen, gespreid over een periode van enkele maanden.

DRIE FASEN

De eigenlijke behandelingen bestaat uit drie fasen:

  • De naalden plaatsen: men gebruikt gemiddeld tussen de 5 en 20 extra fijne naalden. Deze worden op de juiste plaatsen geprikt om zo je klachten te behandelen.
  • Naalden worden zachtjes bewogen: op het moment dat de naalden op hun juiste plaats zitten voel je een tintelend gevoel. Dat is het bewijs dat ze op de juiste zitten. De therapeut zal de naalden nu zachtjes bewegen. Er wordt vaak wordt ook een lichte elektrische stroom of warmte door de naalden gestuurd. De naalden blijven gedurende vijftien tot dertig minuten zitten.
  • De naalden verwijderen: tot slot verwijdert de therapeut de naalden en ook daar voel je weinig of niets van

Niet ter vervanging, wel als aanvulling

De acupunctuur wil de klassieke geneeskunde in geen geval vervangen, wel aanvullen. Er wordt sterk aangeraden dit eerst met je vertrouwde dokter te bespreken voor je een therapeut opzoekt. Raadpleeg steeds een therapeut die lid is van een erkende beroepsvereniging ( Zhong , VBAG ). Zo ben je zeker dat hij of over de nodige kwalificaties beschikt en zich aan de voorschriften houdt.

WESTERSE BENADERING

De verschillende acupunctuurpunten warden beschouwd als verzamelplaats van zenuwen, spieren en bindweefsel die kunnen gestimuleerd worden. Dat maakt op zijn beurt meer natuurlijke pijnstillers waaronder endorfines vrij. Deze zorgen voor een betere bloedcirculatie wat de heilzame werking van acupunctuur kan verklaren.

PLACEBO-EFFECT

Wereldwijd voelen patiënten zich geholpen met acupunctuur. Westerse wetenschappers staan vaak sceptisch en stellen dat deze therapie alleen werkt omdat de patiënten er nu eenmaal in geloven, of het zogenaamde placebo-effect. Men ervaart vooral verbetering en genezing bij:

  • Hoofdpijn en migraine
  • Vermoeidheid en chronische vermoeidheid
  • Rugpijn en vooral lage rugpijn
  • Bij reuma, artrose en artritis
  • Schouder- en nekpijn
  • Spier- en gewrichtspijn